05/06/2014

56

motto: ”Decât să citesc, mai bine dorm.” - F.D.

Totul e simplu. Dar vă dați seama cât de complicat e să ajungi la asemenea concluzie? Pentru că nu poate fi decât o formulă conclusivă. Se numește naivitate folosirea ei a priori. Are și candoarea părțile ei bune - ajută la întărirea cinismului. Atitudinea sardonică stă bine spiritelor plictisite. Și tot așa..  Mă rog, nihilismul e superb când nu e de paradă. 
Câteodată mă descopăr incitat de ceea ce se numește curiozitate. Am genul acela de curiozitate - debușeu pe care l-am identificat siderat la Goggins al lui Papini. Am aflat uimit că ”sufăr” de aceeași neverosimilă morbiditate iscoditoare. Cel puțin la nivel de motivații. Dar nu am nici un spleen, nici un weltschmerz, nimic din tristețea goală a lui Gog. Și cu toate astea..  În fine..
Curiozitatea asta m-a îndemnat, destul subtil, să caut o metodă de a cunoaște lumea fără să am vreun contact cu ea. Într-un final binecuvântat am aflat ce căutam: trebuie cumva să renunț la a mai vrea să știu ceva despre imundele expresii ale jargonului intelectual. ”Cultura umanității”, ”lumea bună”, ”liberalism, progres, umanitate” etc etc. Lucrurile astea pentru care trebuie să te străduiești să le înțelegi, să le adopți, să le crezi reale, folositoare, întemeiate. Cuvintele astea sunt goale pe dinăuntru.
Ce am scris mai sus are, de fapt, rolul de a vă introduce în cercul de idei al renunțării la lectură. Nu are nici un sens să citiți despre lucruri pe care deja le știți, le aveți în voi. Pe unele nu le conștientizați fiindcă nu le-ați asimilat încă.
Dar..  acordați-vă timp. Atâta tot. Coborâți și urcați (oricum e același lucru) în voi înșivă. E de-ajuns. Sună ca un program ”mistic”, misticoid. Știu, știu.
E doar o recomandare, luați-o ca atare. Dormiți mai mult, mai bine, mai frumos. În somn nu doare nimic, nu ne întristează nimic, nu există suferință pentru că nu există nici fericire. Somnul e pur și simplu. La început somnul e de mai multe feluri. Feluri care se luptă între ele. În final câștigă somnul cel mai consistent.
Cel de veci, firește.